Skal man være nøgen i wellness-områderne i Tyskland?

Tyskland er uofficiel verdensmester i wellness. Ifølge det tyske magasin Spiegel går 1/3 af tyskerne jævnligt i spa, men mens det er dybt forankret i den tyske tradition, er vi danskere først i de senere år begyndt at få øjnene op for det fantastiske ved en tur i wellness.

Danskere der besøger et tysk spa-område for første gang, er lette at kende på de store øjne de gør, når de finder ud af, at wellness-området er textil frei, som tyskerne kalder det. Du er med andre ord nøgen og nej: området er ikke kønsopdelt. Mænd og kvinder går frit rundt mellem hinanden.

På flere hoteller er man ikke helt så strikse, men er der en saunameister til stede, vil du helt sikkert blive bedt om at tage tøjet af eller forlade stedet.

Det er dog tilladt at tage et badehåndklæde foran de private dele, hvis du ikke er meget for at udstille dig selv foran vildt fremmede, ligesom du i stille-områderne må tage en badekåbe på. Men i saunaerne og spa-badene er der ingen pardon: bikinier, badebukser og badedragter skal af! Det samme gælder hvis der er en pool i wellness-området. Her bades der nøgen.

Den tyske nøgenkrops-kultur

Mange danskere stiller ofte spørgsmålstegn ved, hvorfor man skal være nøgen og hvad der sker ved at have badetøjet på i wellness-området. Dels skal besøget i et spa- og sauna område ses som et besøg i Paradisets Have, dels har tyskerne en lang tradition for Frei Körper Kultur, kaldet FKK. Tyskerne elsker at være nøgne og der findes mange strande og badelande, som kun er FKK – altså for dig hvis du er helt nøgen.

I Tysland kan forretningsmænd have et møde på et hotel, tage en god frokost og derefter hoppe ned i wellness-området, hvor slips og habit er smidt i omklædningsrummet til fordel for Adam-kostume.

Under det tidligere DDR gjorde de kommunistiske magthavere det forbudt at være nøgne ved stranden og forsøgte at stoppe nøgenkrops-kulturen, som de mente var udtryk for en imperialistisk dekadence.

Meget havde de hårdt prøvede østtyskere fundet sig i bag jerntæppet, men at stoppe FKK var for meget. Det første til revolutions tilstande og magthaverne måtte i sidste ende fjerne forbuddet igen.

For tyskerne er dette helt normalt, og de forstår ikke vi danskeres lidt snerpede holdning til at være nøgen.

Konklusion

Så når du går ind i et spa- og saunaområde i Tyskland så er der stor garanti for, at det er textil frei. Der er dog flere af de nordtyske badelande, som besøges af mange danskere der lemper lidt på reglerne og tillader de bonerte danskere at beholde badetøjet på. Men kommer du meget længere sydpå end Hamburg er der ikke noget at rafle om. Tøjet skal af. Gør det og nyd opholdet 100%.