HanseDom Stralsund – 5 stjernet badeland og wellness

HanseDom Stralsund er et badeland, som ligger i udkanten af den hyggelige by, Stralsund, der er beliggende ved Østersøkysten lige ved overgangen til den populære ferie-ø, Rügen. 

Der hvor det bliver rigtig interessant for os dansker er, at badelandet er forbundet med de 4-stjernede hotel Wyndham Stralsund HanseDom, hvilket betyder, at I kan få den fulde feriefornemmelse ved at bo på hotellet og nyde vandlandet, uden at skulle udenfor.  Hotellet ser lidt spøjst ud, men indenfor er det virkelig lækkert og familier vil kunne hygge sig i timevis i det store badeland

Afstande til HanseDom Stralsund

  • 380 km fra Padborg – ca 3 time og 45 minutters kørsel
  • 75 km fra færgehavnen i Rostock – ca 60 minutters kørsel

HanseDom Stralsund badeland

Selve HanseDom breder over 120.000 kvadratmeter, med badeland, wellness, spa og sportsaktiviteter.

Det smukke suptropiske badeland leder tankerne hen på små tropiske palmeøer og byder på strand, jungle, lagunevandfald, spændende spabade, bølgebassin, mere end 350 meter vandrutsjebaner, en udendørs wild-river, to babybassiner for familiens yngste samt en super flot udendørs pool med små grotter, stømkanal og spa.

Der er masser af inka-statuer, en pyramide og mange muligheder for at ligge på en stol eller solseng og dase. Endelig er der restaurant Kapt’n Nilson, hvor familien kan spise i badetøj i et lille område, der er formet som et skib.

HanseDom er helt sikkert et af de mest alsidige badelande for familier med børn i flere aldre. Temperaturen er virkelig behagelig på omkring 30 grader, hvilket betyder, at du kan gå rundt i badetøj dagen lang uden at fryse.

Vandrutsjebaner

Vandrutsjebanerne i HanseDom hører til de bedste vi har set i et indendørs vandland.

De består af tre traditionelle rørbaner, en bred rutsjebane hvor I kan kører to-og-to (eller tre-og-tre) samt en mere end 90 meter lang udendørs wild-river.

De længste rutsjebaner er den 100 meter lange Black Hole og den 100 meter lange røde Rørbane. Begge har lyseffekter, men i Black Hole starter du i bælgragende mørke.

Hvis det ikke kan gå hurtigt nok, så kan du tage en tur i den lynhurtige Turbo-bane, hvis 44 meter er overstået på ingen tid.

Meget forskellige rutsjebaner alt efter temperament. Børn under 10 år kan godt kan prøve rutsjebanerne, hvis de har en voksen med.

Hvis du er til action, så prøv den 92 meter lange wild-river baner. Den er bestemt ikke for sarte sjæle og må kun benyttes af personer over 12 år. Dette gælder også selv om der er en voksen med. Når man har prøvet en tur, så ved man hvorfor.

Dette er den vildeste wild-river jeg (forfatteren) nogensinde har prøvet. Banen er kun åben 10 minutter i timen, da den kræver flere personer på vagt, som er klar til at gribe ind i nødstilfælde. Her er normal kameraovervågning ikke nok.

Wild-riveren begynder inde i badelandet hvor 800 liter vand i sekundet lynhurtigt sender dig udenfor og mens du hurtigt rutsjer ned igennem den hurtige kanal forbi de to små pools, hvor du kan holde en lille pause, inden du rutsjer videre. Turen slutter i Maya-bassinet, der ligger i kælderen – under selve vandlandet.

HanseDom Stralsund for små børn

Søstjerne-oasen for familiens yngste er placeret under den brede rutsjebane og er hyggelig indrettet med elefant-rutsjebane, slange-springvand og en delfin, der kan sprøjte vand. Vandet er dejlig varmt og de hyggelige dekorationer på væggene er med til at gøre dette til et paradis for de helt små. I den anden ende af badelandet er der indrettet et spabad i et gammelt skib. Det er naturligvis mest til voksne, men er også et hit blandt familiens yngste, da de kan gå rundt i kanten af bassinet.

HanseDom Stralsund for de voksne

Ved siden af badelandet ligger det mere end 2000 kvadratmeter store wellness-område, der er inspireret af ‘Tusind og en nat’-eventyret. Her findes ti forskellige saunaer og dampbade, oplevelses brusebade, en stor pool samt en orientalsk have udendørs. Her kan du få aromabehandlinger, massagebehandlinger og blive pakket ind i helende mudder eller kridt.

Som altid i Tyskland – og i særdeleshed her i det tidligere Østtyskland – så er wellness området tekstilfri zone hvor mænd og kvinder går nøgne rundt. Det er ikke velset at have badetøj på, men det er helt i orden at have håndklæde om livet eller tage badekåben med ind. Vi har skrevet mere om dette emne her: Hvorfor skal man være nøgen i de tyske wellness-områder?

Andre aktiviteter i HanseDom Stralsund

Udenfor badelandet ligger Søstjerneparken, der byder på flere friluftsoplevelser. Her er der flere små legepladser for børnene med blandt andet et 5 meter højt klatre-fyrtårn, hængekøjer, solterrasse samt bordtennis og beach-volley baner for de mere aktive.

Der findes også en mere traditionel svømmehal, samt sportshal med tennis, badminton og squash baner, en klatrevæg og et stort motionscenter, hvor man tilbyder alle former for fitness.

Overnatningsmuligheder

Wyndham Hotel Stralsund HanseDom ligger ved siden af badelandet HanseDom og er forbundet ved en lille gang. Det 9-etager store hotel er bestemt ikke en nydelse at se på udefra, men indvendig fungerer det. Der er 114 store og rummelige værelser, alle indrettet i maritim stil, samt 5 suiter. En sjov detalje er, at fjernsynet og minibaren bygget ind i et rundt fyrtårn i hjørnet af værelset. Rummeligheden dækker også over et dejligt stort badeværelse.

Der er badekåber og tøfler på værelset og det er helt i orden at klæde om på værelset og derefter tage turen over i badelandet. I Tyskland er det ganske normalt at se familier og personer slentre rundt i badekåber på hoteller. På turen til badelandet passerer du receptionen, hvor du får udleveret de håndklæder, du skal bruge i vandlandet. Dem afleverer du blot i receptionen igen, når du vender tilbage til dit værelse. Det fungerer perfekt.

Alternative overnatningsmuligheder

5 km fra HanseDom ligger Motel Stralsund. Niveauet er noget under hotellet, men det kan bestemt bruges som alternativ overnatning. Det er noget billigere og der kan købes en pakke med overnatning på motellet, indgang til HansaDom og aftensmad inde i Stralsund på en amerikansk restaurant. Det kræver dog, at I er i bil, da afstandene mellem motel, badeland og restaurant er en rundtur på 15 km.

Restaurant, butikker og indkøb

På hotellet er der flere restauranter. Restaurant Vineta fungerer dels som morgenmads restaurant med en i øvrigt virkelig lækker morgenbuffet, dels som frokost og middagrestaurant med et stort menukort. Priserne er efter dansk standard bestemt rimelige, men det kan gøre billigere inde i Stralsund. Det er dog lækkert, at kunne spise godt på hotellet efter en lang dag i badeland og wellness, uden at skulle kører de fem kilometer ind til byen.

I badelandet HanseDom ligger familierestauranten Kapt’n Nielson, hvor maden spises i et skib. At kalde det en restaurant er nok lige at stramme den. Det er i virkeligheden mere et cafeteria med de sædvanlige pølser, pomfrittes og is. Men nok til at dække sulten inde i badelandet.

Derudover er der den lille bar Marrakech inde i det store wellness-område med mulighed for at få sunde drinks og sund mad i mere afslappende omgivelser.

Indkøbscenter

Ved siden af HanseDom ligger indkøbscentret Strelapark med et væld af butikker og varehuset Citti. Her finder du også apotek, flere Matas-lignende butikker og McDonalds, samt en tankstation med billig brændstof. Så hvis I har glemt noget derhjemme eller løber tør for tandpasta o.lign er hjælpen blot få hundrede meter væk.

I nærheden af HanseDom Stralsund

Med en placering lige ved den dejlige ferie-ø Rügen og med kort afstand til Rostock er der et væld af muligheder, hvis I ønsker at se lidt andet end det fantastiske badeland.

Stralsund

I må ikke snyde jer selv for et besøg i selve Stralsund, der ligger 10 minutters kørsel (5 km) fra HanseDom. Den smukke Østersøby er optaget på UNESCOs verdensarvsliste. Stralsund, der i størrelse minder om Kolding og Vejle, har i en kort periode været under dansk herredømme. Det var i 1814, men allerede året efter måtte vi afgive byen igen til preusserne. Stralsund er en virkelig flot by med mange spændende huse og en enestående bymidte. Rådhuset og Nicolaikirken er to arkitektoniske perler blandt mange andre. Er vejret godt kan en hyggelig havnerundfart bestemt anbefales. Turen tager omkring en time og giver et interessant kig mod byen fra søsiden. Byens største turistattraktion er Ozeaneum: Byens nye akvarium placeret på havnen i en meget moderne bygning.

Rügen

Tysklands største ø, Rügen ligger blot 10 km fra HanseDom og er forbundet med fastlandet via Strelasundforbindelsen, der er en kombineret dæmning og en 4 km lang højbro, der blev indviet i 2007. Rügen kan vel bedst beskrives som tyskernes Bornholm. Dette har i mange år været Østtysklands ultimative ferieø og der er nok at se på. Lige fra dramatiske kalkklipper, der kan ses både fra land og vand på en af de mange bådture omkring øen, til Hitlers imponerende feriecenter.

Binz (Rügen)

En times kørsen (50 km) fra HanseDom ligger badebyen Binz, der er den største ferieby på Rügen. Den er hjemsted for mange gamle kurhoteller, der er smukt restaureret. En tur langs strandpromenaden og den 370 meter lange badebro er et must.

Sellin (Rügen)

Syd for Binz ligger den lille feriby Sellin med en af Østersøens smukkeste badebroer. Den oprindelige badebro Seebrücke blev bygget i 1906 og var 508 meter lang! Den skulle sikre at de feriegæster, der ankom til byen med skib, kunne komme sikkert i land. Den såkaldte Jakobstrappe med 99 trin sikrede at gæsterne kunne komme op i byen, der ligger højt placeret over vandet. Storme og hårde isvintre ødelagde dog broen i flere omgange og i 1978 blev hele broen fjernet. Efter murens fald blev Selliner Seebrücke genopbygget efter det historiske forbillede fra 1927.

Prora (Rügen)

Mellem Binz og Sassnitz ligger Prora – eller rettere – resterne af det der skulle være blevet til verdens største feriecenter. Det var Hitlers idé, at alle arbejdere havde ret til ferie (10 dag om året) og derfor iværksatte nazisterne byggeriet af det enorme feriekompleks, som skulle kunne rumme 20.000 gæster ad gangen og på anvisning fra Hitler selv: Skulle alle gæster have havudsigt!

Prora består af 6 ens bygninger, der strækker sig over næsten 5 kilometer, hvilket gør det til verdens længste bygning. Byggeriet begyndte i 1936, men måtte indstilles i 1939, da krigen brød ud. På det tidspunkt manglede man kun byggeriet af den store festsal hvor alle 20.000 gæster kunne spise, danse og hygge sig. Der kom dog aldrig en eneste gæst. Hverken i festsalen eller i feriecentret.

Efter krigen fjernede den Røde hær alt af værdi og prøvede at fjerne bygningerne med bomber, men den tyske arkitektur modstod presset og russerne opgav projektet. Under DDR var bygningerne kaserne og forbudt område for de almindelige borgere på Rügen, som først efter murens fald i 1989 kunne se hvordan Prora så ud. Det ville være synd at sige, at Prora er en skønhed, men den kilometer lange bygning står i dag som et absurd monument over fortidens Tyskland.

Kørselsvejledning til HanseDom Stralsund

HanseDom Stralsund ligger 5 km vest for Stralsund og selv om der kører bus mellem byen og HanseDom, så anbefaldes det, at være i bil.

Fra Padborg til HanseDom Stralsund er der cirka 390 km, hvilket tager omkring 3½ time. Der er næste motorvej hele vejen og kun den lille afstikker fra Bad Segeberg (A7 – E45) til Lübeck (A1 – E22) er på landevej. Turen igennem Mecklenburg-Vorpommern er smuk og minder om det flade danske landskab.

Tager du færgen til Rostock er der blot 78 km til HanseDom fra færgelejet. Tager du rute 105, så kommer du nærmeste lige ind til HanseDom efter fem kvarter.